keskiviikko 26. helmikuuta 2014

EVO-sääntöjen vaikutus katupyöriin

Kuten tiedämme, tälle kaudelle Superbiken MM-sarjassa voi osallistua EVO-säännöt täyttävällä pyörällä. Käytännössä EVO-säännöt kieltävät kaikki moottorin muokkaukset, mutta muun pyörän (runko, alusta jne,) osalta kyseessä on edelleen tutut Superbike-säännöt. Tai eri sanoin, kyseessä on Superstock-moottori Superbike-pyörässä

Tällä hetkellä on käytännössä kolme pyörää, jotka ovat kilpailukykyisiä EVO-säännöillä ensi vuonna. Nämä ovat tutut kärkipyörät Superstockista, eli S1000RR, ZX10R ja 1199 Panigale (sekä varauksin F4 RR). Kaikille näille on yhteistä korkea moottorin huipputeho. Esimerkiksi CBR1000RR tai RSV4 on heti alakynnessä näitä vastaan EVO-säännöillä, koska moottoreiden teho on sen 20-30hv vähemmän, eikä eroa kurota kiinni pelkällä putkiston vaihdolla. Vielä nykyisillä SBK-säännöillä noistakin saadaan soivia pelejä kun moottoria saa virittää vapaammin.

Eli ensi kaudelle on siis tulossa kolmen pyörän sarja, ellei valmistajat tuo omia vastineita korkeaviritteisille Bemarille, Ducatille ja Kawalle. Toivottavasti muut valmistajat reagoivat tähän ja olisikin luontevaa, että 2015 olisi monelle mallille isomman päivityksen vuosi. Esimerkiksi RSV4, R1, GSX-R ja CBR ovat olleet jo vuosia perusrakenteeltaan samoja, ainoastaan pientä viilausta sieltä sun täältä.

Varsinkin R1:sen ympärillä on ollut paljon huhuja, että he ottaisivat selkeän edistysaskeleen R1:sen kanssa. Huhuissa on pyörinyt R6:sen tyylinen design ja moottorina edelleen crossplane-kampuralla oleva rivi4.

Aprilialla olisi monta syytä muuttaa RSV4:sen moottoria korkeaviritteisemmäksi kierroskoneeksi. Pyörää kun käytetään ahkerasti myös MotoGP:ssä, olisi erittäin hyödyllistä mikäli sylinterin poraus (nykyisin 78mm) muutettaisiin lähemmäksi suurinta sallittua 81mm:ä. Näin ollen moottorista saisi enemmän huipputehoa kovilla kierroksilla. Muutenhan RSV4 on vielä ihan moderni peli, mutta huipputeho on suuri haitta EVO-säännöillä.

Hondan tilanne on mielenkiintoinen, koska he ovat julkaisseet tuovansa katuversion RCV1000R-asiakaspyörästä. Tämä olisi varmasti hyvä ja paperilla erittäin kilpailukykyinen aihio myös Superbike-sarjaan mikäli mm. luokitussäännöt valmistusmäärien osalta täyttyy. RCV1000R tulee olemaan kallis (esim. Japanissa kaavailtu hinta 5 miljoona yeniä olisi n. 36 tuhatta euroa + verot) ja sitä kautta harvinanen, joten on hankala sanoa tulisiko siitä myös Superbike-sarjan kilpuri. Aikoinaan Honda näin lupaili, mutta maailmakin on muuttunut sen jälkeen. Vai tuleeko heiltä uusi Fireblade, ehkä SP-versio on tiettyä loppusoittoa nykyversiolle kun kasataan vanhoista usista lopullinen huippumalli.

EVO-säännöt ovat tietyllä tapaa kuin Moto2-säännöt, jossa moottori on melko rajattu, mutta rungon suhteen on vapauksia. Luonnollisesti Moto2-rungot ovat prototyyppejä kun EVO vaatii katupyörän ruongon, mutta sääntöjen viitekehys on samantyyppinen. Moto2 onkin nostanut esille paljon pieniä pajoja ja runkovalmistajia kartalle. EVO mahdollistaa myös erilaisten "pienvalmistajien", boutique-merkkien ja muiden moottoreita ostavien merkkien tulon sarjaan. Bimota on tästä loistava esimerkki: he tekevät omat rungot, mutta moottori ostetaan BMW:ltä (tai Ducatilta, riippuen pyörästä). Pääsee helpolla mukaan kun ei tarvitse käyttää itse suuria resursseja kilpailukykyisen moottori kehitykseen.

Mielenkiintoista on myös seurata mitä KTM tekee. Pitkään on huhuttu heidän tulostaan, mutta ainoastaan kansalliset sarjat ovat houkutelleet itävaltalaisia. Heilläkin tiedetään reaaliteetit ja nykyisellään RC8R ei ole kilpailukykyinen. Toisaalta sekin on jo 5 vuotta pienillä päivityksillä elänyt malli, joten olisiko heiltä tulossa jotain uutta. Teknologia heillä on, ja mm. uudessa Super Dukessa on jo ride-by-wire, elektroniikat ja muut, jotka olisi tärkeitä EVO-luokassa. Enkä jaksa uskoa, ettei KTM toisi näitä edistyksiä heidän sporttisimpaan pyöräänsä.

Joten ehkä EVO-luokasta tulisi lopullinen motivaatioruiske monelle valmistajalle tehdä suorituskykyisempiä pyöriä. Ennusmerkit tälle on olemassa ja valmistajien monivuotinen taival ilman isompia päivityksiä loppuu joskus. Nyt siihen olisi oikeasti järkevä syy. Meille tavallisille tämä toisi enemmän valinnan varaa huipputehokkaista pyöristä. Onhan noissa nykyisissäkin hyvin löylyä mutta silti. Kyykkypyörät myyvät sporttisella imagolla ja on iso työ PR-osastolla loihtia esitteisiin mielikuvat ratatykeistä, joilla ei ajeta kilpaa korkealla tasolla.

keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Mielenkiintoisia linkkejä osa II

Netissä tulee aina välillä vastaan kaikkea kivaa. Tässä muutamia löytöjä viime ajoilta.

Final builds. Californialainen entinen it-jamppa, nykyinen poliisi ja ties mitä, on rakennellut muutamia aika hienoja Ducateja, joissa ainakin osien speksit ovat kohdallaan. Pakko nostaa hattua kun jaksaa haalia ja ennen kaikkea kytätä kaikkia harvinaisia ex-SBK osia ebaystä ja muita ei-niin-jokapojan tuning-palikoita. Esimerkiksi tässä uusimassakin lähdetään liikkeelle kevyesti kolmella eri SBK-takahaarukalla. Siitä onkin sitten hyvä valita minkä laittaa pyörään. Moni olisi sekaisin jo yhdestä vastaavasta haarukasta. Muutenkin yksityiskohtiin paneutuminen, dokumentointi ja kärsivällisyys on vaikuttavaa. Ehkä jotkin hänen projektit ovat vähän liian ylitehtyjä ja en tiedä onko käytetty enemmän show'ta kuin go'ta. Silti tyylikkäitä ja arvokkaita pelejä.

Ducati.ms-foorumilla on muitakin hyviä löytöjä. Jotkut tykkäävät pistää rahaa vähän enemmän Panigalen virittelyyn. Tykkään erityisesti harvinaisempien pyörien tarinoista, joihin voi aina liittyä mielenkiintoista historiikkia. Onneksi Ducatilla on tapana myydä entisiä kisapyöriään eteenpäin, joten näitä aina ajan kanssa rantautuu harrastajien käsiin, kuten tämä Carl Fogartyn exä.

Vastaavasti esimerkiksi HRC museoi kaikki omat tehdastallien erikoisuutensa ja hyvä jos edes osia löytyy yksityisiltä. Tietysti jotain SBK-laitetta voi löytyä asiakastiimeiltä. Onneksi myös tehtaan tuesta nauttiva TenKate Racing myy kaikkea kivaa, joten jos on rata-Honda hakusessa niin kannattaa tutustua. Miten olisi esimerkiksi SBK-spekseillä oleva Fireblade? Entinen Johnny Rean tai Leon Haslamin käyttämä kisapyörä tuo ei ole, mutta kun alkaa ynnäilemään noiden osien summaa niin tuohan on oikea sijoitus. Vanteet, jarrut, alusta, moottorinohjaus ja -osat sekä erilaiset HRC-palikat ovat jo tuon hinnan arvoisia. Myös STK1000 ja Supersport-laitteita kaupan hyvään hintaan.

Eräs mielenkiintoinen kotimainen Projekti on Miikan Cafe Raaseri. Kannattaa vilkaista. Hän on myös ihan tekijämiehiä pyörän selässä kun on SM-tasollakin menestystä tullut. Suosittelen tutustumaan myös onboard-videoihin. Varsinkin Alastaron pätkät vakiolla S1000RR:llä on hyvää settiä.

Viime aikoina yksi suosikkisarjani Youtubessa on ehdottomasti Honda TT Legends-tiimistä kertova dokumenttisarja. Tässä ensimmäinen osa, muut löytyvät related videos-valikosta. Tähän mennessä on julkaistu osat 1-4. Sarjassa seurataan Honda Europen tehdastallia kauden 2012 aikana, jolloin he ajavat Endurance MM-sarjaa (mm. Suzuka 8hr ja Bol d'Or), Isle of Man TT:n sekä Irlannin RR-kisoja, eli oikeastaan kaikkiin suuriin pyöräkisoihin MotoGP:n ja SBK:n ulkopuolella. Hienosti toteutettu ja hyvää behind the scenes-materiaalia.